Consternatie rond Sail na brandbrief

Er is consternatie ontstaan rond de organisatie van Sail, het grootschalige maritieme evenement dat elke vijf jaar in Amsterdam plaatsvindt. Oud-bestuurder van de organisatie en oud-ING-baas Hans Verkoren heeft de gemeente een brief gestuurd waarin hij waarschuwt voor financiële problemen. De organisatie is woedend.

Een deel van de inhoud van de brief kwam gisteren naar buiten via De Telegraaf. Verkoren waarschuwt, zo bevestigt de gemeente, dat de organisatie weleens kan gaan aankloppen voor meer subsidie; de inkomstenwerving zou niet gaan zoals gepland. Zo zouden bijvoorbeeld enkele grote sponsoren slechts 500.000 euro bijdragen, terwijl er veel meer in rekening gebracht zou worden.

Er is niets waar van de waarschuwing, zegt Sail-woordvoerder Jan Driessen. „Dan zijn er partijen van vroeger die zeggen dat je 1,5 miljoen had kunnen binnenhalen bij sponsoren, maar dan leef je in een sprookjeswereld.” Hij snapt ook echt niet waarom Verkoren deze brief heeft verstuurd en noemt de situatie „zó ontzettend schadelijk” voor Sail. „We hebben juist nog nooit zo vroeg zoveel opgehaald als nu.”

De gemeente houdt alle vertrouwen, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. Er stond al een gesprek gepland met de Stichting Sail; de kans is er dat de brief daarin ter sprake zal komen. De gemeente heeft volgens de woordvoerder geen aanleiding zich zorgen te maken: „Deze organisatie en haar partners moeten het gaan doen en we gaan ervan uit dat ze dit niet laten mislukken.” Driessen zegt dat de organisatie in het gesprek graag de lucht wil klaren.

Sail vindt in augustus volgend jaar plaats. Het evenement trok in 2010 zo'n 1,5 miljoen bezoekers.

    • Frank Huiskamp