CIA: IS heeft tussen de 20.000 en 31.500 strijders in Irak en Syrië

Waar de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst, eerder nog schatte dat IS in Syrië en Irak zo’n 10.000 strijders heeft, heeft het dit flink naar boven bijgesteld naar tussen de 20.000 en 31.500. Dit aantal is volgens persbureau AP ook hoger dan externe schattingen. De CIA baseert zich op inlichtingenrapporten uit de periode tussen mei en augustus.

Een strijder zwaait met de vlag van IS in Raqqa, Syrië.
Een strijder zwaait met de vlag van IS in Raqqa, Syrië. Foto AP

Waar de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst, eerder nog schatte dat IS in Syrië en Irak zo’n 10.000 strijders heeft, heeft het dit flink naar boven bijgesteld naar tussen de 20.000 en 31.500. Dit aantal is volgens persbureau AP ook hoger dan externe schattingen. De CIA baseert zich op inlichtingenrapporten uit de periode tussen mei en augustus.

Volgens woordvoerder Ryan Trapani heeft het hogere aantal alles te maken met de toegenomen werving van nieuwe strijders sinds juni, volgend op successen in de oorlog. Ook het uitroepen van een kalifaat in delen van Irak en Syrië heeft bijgedragen aan de nieuwe schatting.

Strategie VS

De schatting van de CIA kwam een dag nadat president Obama zijn plannen om IS “waar dan ook” te vernietigen presenteerde. De Verenigde Staten, zo zei hij, zullen daarvoor samenwerken met een brede internationale coalitie. Er zullen luchtaanvallen uitgevoerd worden, maar absoluut geen troepen op de grond vechten.

Obama sloot ook aanvallen in Syrië niet uit, maar het is volgens onze correspondent Guus Valk maar de vraag of die er ook echt zullen komen, zo zei hij na de speech:

“Obama sluit aanvallen in Syrië ook niet uit. Maar het probleem in Syrië is dat er geen geloofwaardige partner is met wie kan worden samengewerkt. Bombarderen heeft weinig zin als er geen grondtroepen zijn. Daarbij wil hij Assad niet tegemoetkomen”.