Allard Pierson Museum retourneert Scythisch goud naar Kiev

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft de helm op de foto rechts en achttien andere gouden Scythische voorwerpen teruggestuurd naar het Museum voor Nationale Geschiedenis in Kiev, waar ze vandaan komen. Het gaat om de kostbaarste stukken van de expositie De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee, die tot deze zomer in Amsterdam te zien was. De rest van de voorwerpen komt uit musea op de Krim. Het lot van deze 565 archeologische schatten blijft ongewis door de recente machtswisseling daar. De vier Krimmusea stellen dat de voorwerpen aan hen geretourneerd moeten worden. Het ministerie van Cultuur van Oekraïne stelt echter dat deze objecten staatseigendom zijn, en geretourneerd moeten worden naar Kiev. Op advies van het Nederlandse overheid zijn de betwiste objecten opgeslagen. Een woordvoerder laat weten dat het museum zich zal houden aan een uitspraak van een bevoegde rechter, dan wel nadere overeenstemming tussen de partijen. (NRC)