Aantal ‘jihadgezinnen’ neemt toe

Hilversum, Amersfoort, Zoetermeer, Den Haag. Van hieruit zijn gezinnen vermoedelijke naar IS gereisd.

Steeds meer Nederlandse gemeenten melden dat gezinnen en individuen zijn vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat (IS). Gisteren was het Hilversum dat meldde dat een gezin met vier kinderen onlangs – „vermoedelijk” – naar Syrië reisde.

Vorige week vrijdag maakte Amersfoort bekend dat een gezin naar Syrië was gereisd – met drie kinderen – twee, vier en zes jaar oud. De afgelopen dagen was al sprake van een ‘tweede gezin’, behalve het Amersfoortse, dat naar Syrië ging. Een woordvoerder van Hilversum bevestigt dat het gaat om het gezin uit deze gemeente.

Zoetermeer maakte gisteren bekend dat elf inwoners „de afgelopen tijd” naar Syrië of Irak zijn gereisd. Verder telt de gemeente twintig tot dertig inwoners over wie „zorgen” bestaan.

Ook uit Den Haag zou een gezin naar Syrië zijn vertrokken, meldde de Volkskrant vandaag. Het zou gaan om een man, zijn vrouw en hun kind. De gemeente heeft daarover geen informatie, zegt een woordvoerder.

Hilversum was „begin september” door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op de hoogte gesteld van het vertrek van het gezin, schreef burgemeester Pieter Broertjes gisteren aan de gemeenteraad. Hilversum besloot dat niet meteen wereldkundig te maken. Want, zegt een woordvoerder: „Het gezin was al vertrokken. Het betrof geen acute informatie, maar alleen het simpele feit van het vertrek.” De gemeente wilde eerst, aldus Broertjes in zijn brief, „zorgvuldig” informatie uitwisselen met onder meer het OM en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Over het gezin maakt de gemeente alleen bekend dat „meerdere” van de vier kinderen leerplichtig zijn – vijf jaar of ouder. Hilversum wil niet zeggen of het gezin al in beeld was bij gemeente of justitie.

In elk geval waren er geen aanwijzingen die het OM of NCTV noopten tot het nemen van preventieve maatregelen. Dat gebeurde wel bij twee stellen uit Huizen die van plan waren zich in Syrië bij IS aan te sluiten. Het viertal werd eind augustus aangehouden en hun paspoorten werden vervallen verklaard.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie (waar de NCTV onder valt) zegt dat er in het geval van Huizen sprake was van „stevige informatie” over de reisplannen. „Zo’n vervallenverklaring van een paspoort is een heel zware maatregel. Die neem je alleen bij krachtig bewijs. Als aanwijzingen niet sterk genoeg zijn, kun je niets doen tegen vertrekkende gezinnen.”

Het viertal uit Huizen is weer vrijgelaten. De laatste van hen, een man van 34, kwam gisteren vrij. Er waren volgens de rechter-commissaris onvoldoende ernstige aanwijzingen om hem langer vast te houden.