SCP: Overheid wil burn-outs tegengaan, maar het tegenovergestelde gebeurt

De overheid zegt burn-outs te willen tegengaan, maar doet het omgekeerde. Dat zegt het Sociaal Cultureel Planbureau vandaag in een rapport over werkstress. De ideale Nederlandse werknemer moet namelijk én flexibel doorwerken tot aan het pensioen, én zich opwerpen als toegewijd mantelzorger, zo verwijt het SCP de overheid. Tegelijkertijd besteedt de overheid aandacht aan het tegengaan van burn-outs. Dit noemt het SCP „paradoxaal”.

Eén op de acht werknemers heeft volgens het SCP last van burn-outklachten, bijvoorbeeld door hoge werkdruk en veel overwerk. Dat leidt tot uitputting, ziekmeldingen, ontevredenheid, het wisselen van werkgever of zelfs volledig stoppen met werken. 4,1 procent van de ondervraagden uit het SCP-onderzoek onder werkenden met burn-outklachten is na twee jaar volledig gestopt met werken. De meeste mensen die emotioneel uitgeput zijn en stoppen met werken, ontvangen volgens het bureau bovendien een uitkering. Dit is volgens SCP-onderzoeker Patricia van Echtelt „een serieus maatschappelijk probleem”. In het verslag spreekt overheidsadviseur SCP zijn zorgen uit over het overheidsbeleid dat dit moet bestrijden. Het vraagt zich af of de „goedbedoelde, maar veelal vrijblijvende maatregelen van de overheid voldoende tegenwicht bieden aan de ‘ratrace’ die zich voordoet op de arbeidsmarkt”. De overheid heeft volgens het bureau wel meer aandacht besteed aan het tegengaan van burn-outs door campagnes als ‘Check je werkstress’, waarbij werkstress bespreekbaar wordt gemaakt.