Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Defensie

Strafrechtelijk onderzoek naar leger Israël

De militaire politie van Israël heeft opdracht gekregen vijf strafrechtelijke onderzoeken te doen naar mogelijk wangedrag door militairen tijdens het offensief in de Gazastrook deze zomer. Dat heeft de hoogste militaire aanklager gezegd, meldde de krant Haaretz gisteren. In totaal worden 99 zaken tegen het licht gehouden. De vijf strafzaken spitsen zich toe op een luchtaanval op een strand in Gaza waarbij vier kinderen de dood vonden, een aanval op een school van de Verenigde Naties, de arrestatie van een 17-jarige Palestijn die als menselijk schild zou zijn gebruikt, het doodschieten van een Palestijnse vrouw en de mogelijke plundering door een Israëlische militair van een Palestijnse woning. De VN-Mensenrechtenraad heeft ondertussen zelf ook een onderzoek geopend naar mogelijke oorlogsmisdaden door het Israëlische leger tijdens de operatie in Gaza.