Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Gesink uit koers door zieke vrouw

Robert Gesink heeft de Ronde van Spanje verlaten om bij zijn zwangere vrouw te zijn. Zij werd de afgelopen week al twee keer geopereerd, meldde zijn ploeg Belkin gisteren. De Nederlandse wielrenner stond zevende in het algemeen klassement van de etappekoers.

Gesink reed in Spanje zijn eerste grote ronde nadat hij in mei een hartoperatie onderging. Mede daardoor miste hij de Tour de France. Gesink had zijn hoop gevestigd op de Vuelta. De ronderenner was in vorm en leek op weg naar een plaats in de toptien van het eindklassement. Dat hij de Vuelta nu moet verlaten betekent de zoveelste tegenvaller in zijn sportieve carrière.

Ooit gold Gesink als gedoodverfde opvolger van Joop Zoetemelk als winnaar van de Tour. Hij tekende grote contracten en was meteen de leider van zijn ploeg. Zijn prestaties (vijfde in de Tour van 2010) werden echter overschaduwd door tegenslagen. Zijn vader overleed na een ongeluk, hij brak een been en kampte met hartritmestoornissen. Daar komen nu de complicaties van zijn zwangere vrouw bij.

De Duitser John Degenkolb behaalde gisteren zijn vierde ritzege in de Vuelta. De renner van Giant-Shimano was tussen Ortigueira en A Coruña de snelste in een massasprint. Alberto Contador blijft leider in het klassement.