Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

VolkerWessels maakt meer winst ondanks slechte situatie in bouw

VolkerWessels presteert beter dan concurrenten. De winst steeg het afgelopen half jaar ondanks de crisis.

Ondanks de economische problemen in de bouwsector is de winst van VolkerWessels het afgelopen half jaar gestegen. De winst over de afgelopen zes maanden kwam uit op 35 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst nog 32 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

De omzet van het bedrijf bleef nagenoeg gelijk en kwam uit op 2,03 miljard euro. Over de eerste zes maanden van vorig jaar bedroeg de omzet 1,98 miljard euro. De orderportefeuille van het bedrijf daalde wel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen bedroeg die nog 6,47 miljard euro. Dat daalde de afgelopen zes maanden tot 5,92 miljard euro.

Het bedrijf laat in een reactie weten dat de bouw-, vastgoed- en infrastructuurmarkt in Nederland nog steeds last heeft van overcapaciteit, waardoor de prijzen in de markt „onverantwoord” laag liggen. Daardoor staan de marges van bouwbedrijven sterk onder druk. De enige markt die VolkerWessels wat aantrekt in Nederland is de woningmarkt.

Het bedrijf wist met een licht dalende omzet de winst op peil te houden door efficiënter te werken en kostenbesparingen door te voeren.

Met deze halfjaarcijfers presteert het bouwbedrijf een stuk beter dan haar concurrenten, zoals BAM en Ballast Nedam, die veel last hebben van de economische crisis.

Ballast Nedam-topman Erik van der Noordaa zei vanochtend in de Telegraaf dat hij een consolidatieslag verwacht in de bouwwereld omdat sommige bedrijven het volgens hem niet lang meer volhouden. Hij wilde in het interview niet zeggen of Ballast Nedam zelf een overnameprooi is. „Maar ik stel vast dat geen van de grote bouwers fatsoenlijke winst maakt.” Hij stelt dat er vanzelf gezondere prijzen ontstaan op de markt als er minder bouwers zijn. Ondanks de sombere vooruitzichten ziet hij de woningmarkt ook als klein lichtpuntje.