Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Vol spionnenclichés

Het vorige leven van acteur Pierce Brosnan als 007 kruipt deze film in. In The November Man speelt hij Peter Devereaux, een koelbloedige CIA-agent die na een mislukte missie met vervroegd pensioen is gegaan. Vijf jaar later betrekt een oud-contact bij de CIA hem bij een opdracht die veel oprakelt. Ook in geopolitieke zin: de Koude Oorlog is nooit ver weg. The November Man is gebaseerd op de boeken van Bill Granger en grimmiger dan de wereld van 007. Ondanks het cynisme herbergt de film een overzichtelijk moreel universum waarin verkrachters hun verdiende loon krijgen. The November Man kijkt niet op een spionnencliché meer of minder.