Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Timmermans voerde zelf campagne voor een plek in de Commissie

Timmermans gisteren in de Tweede Kamer.
Timmermans gisteren in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voerde al vanaf het voorjaar zelf campagne voor een plek in de nieuwe Europese Commissie. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad naar zijn benoeming als eurocommissaris, op basis van bronnen in Brussel en Den Haag.

De officiële – en mislukte – campagne van Nederland draaide tot eind juli alleen maar om Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën (PvdA). Zijn kandidatuur haalde het niet, omdat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hem niet in zijn team wilde hebben. Juncker voelde zich volgens betrokkenen diep beledigd door Dijsselbloem, die hem op televisie een ‘verstokte drinker’ had genoemd (video).

Gisteren werd Timmermans door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voorgesteld als zijn ‘rechterhand’ en eerste vicevoorzitter van de Commissie. Hij wordt verantwoordelijk voor ‘betere regelgeving’ en zal erop letten dat in de wetten en regels de Europese rechtsstaat wordt beschermd.

‘Dijsselbloem maakte geen kans’

In een gesprek in Luxemburg, eind juli, kreeg premier Mark Rutte (VVD) van Juncker te horen dat Dijsselbloem geen kans maakte. Toch zette Rutte Dijsselbloem op het officiële lijstje dat Nederland daarna bij Juncker inleverde. Uit tactische overwegingen, zeggen bronnen. Doel was om als ‘wisselgeld’ daarna een zo zwaar mogelijke post binnen te halen voor Timmermans, die bij Juncker juist heel goed lag. Timmermans had ook al direct bij Juncker gelobbyd voor zijn eigen plek.

Oud-minister en ex-PvdA-leider Wouter Bos werd in 2012 als eerste gevraagd door PvdA-voorman Diederik Samsom om eurocommissaris te worden. Hij twijfelde eerst nog, maar zei uiteindelijk nee.

Lees de reconstructie vandaag in NRC Handelsblad en nrc.next. (€)