Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Terugkijken: de toespraak van Obama - ‘this is not our fight alone’

De toespraak van Obama staat aan in een nagelstudio in San Francisco.
De toespraak van Obama staat aan in een nagelstudio in San Francisco. Foto AFP / Justin Sullivan

“Dit is een kernbeginsel van mijn presidentschap: als je Amerika bedreigt, is er geen veilige plek.” Dat zei Obama vannacht in zijn toespraak tot de Amerikaanse bevolking. Bekijk hier de volledige televisietoespraak terug.

President Obama speecht veel, maar als hij zijn bevolking rechtstreeks toespreekt, is er iets groots aan de hand, schreef onze correspondent Guus Valk gisteren al. Tot nu toe heeft hij het negen keer gedaan. De laatste keer dat hij dat deed, in de zomer van vorig jaar, vroeg hij steun om mogelijk in te grijpen in de Syrische burgeroorlog.

Deze keer moest Obama zich verweren tegen de kritiek dat hij geen strategie heeft tegen Islamitische Staat (IS). Dit is wat hij gaat doen: Obama stuurt 475 extra militairen naar Irak, maar wil geen grondoorlog beginnen. Hij gaat de Syrische rebellen trainen en bewapenen. Luchtaanvallen op Syrië sluit hij niet uit.

Het transcript van de speech lees je hier.