Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Slimme camera op Schiphol spot afwijkend gedrag

Op luchthaven Schiphol is de Koninklijke Marechaussee een proef begonnen met intelligente camera’s die afwijkend gedrag van reizigers opmerken. Het kan gaan om duidelijk afwijkend gedrag, zoals wilde armgebaren, maar ook om subtielere ‘afwijkingen’: iemand die opmerkelijk lang op het toilet verblijft, een groepje mensen dat zich opsplitst, iemand die een koffer achterlaat. Hiermee wil de marechaussee criminelen opsporen en aanslagen voorkomen.

De camera’s zijn geïnstalleerd door Qubit Visual Intelligence uit Den Haag. Dit bedrijf past onderzoeksresultaten van TNO Defensie & Veiligheid toe. TNO doet onder meer in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie al jaren onderzoek naar mogelijkheden van slimme camera’s. Uit veiligheidsoverwegingen geeft geen van de betrokkenen een toelichting.

TNO deed onderzoek naar technieken om op afstand te bepalen of iemand zenuwachtig is. Zo onderzocht TNO of koude neuzen en verhoogde hartslagen – die op nervositeit duiden – met warmtebeeldcamera’s en radar zijn op te merken. Het is onbekend of dergelijke technieken momenteel op Schiphol worden gebruikt.