Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Syrische rebellengroepering laat blauwhelmen Fiji vrij

Wachtpost van de VN-missie op de Golanhoogte.
Wachtpost van de VN-missie op de Golanhoogte. Foto ANP/EPA/Atef Safadi

De 45 VN-militairen die door een Syrische rebellengroepering op de Golanhoogte tussen Syrië en Israël gevangen werden genomen, zijn vrijgelaten. Dat meldt Al-Jazeera.

Vannacht dook op YouTube al een video van Al-Nusra op waarin de 45 blauwhelmen, allen afkomstig uit Fiji, werden getoond. Daarin werd aangekondigd dat hun vrijlating aanstaande was, wat volgens Al-Jazeera het geval is. Dat bericht is nu ook bevestigd door de VN:

Twitter avatar UN_Spokesperson UN Spokesperson at 1430lcl 45 Fiji @UNPeacekeeping were released & handed over 2 UNDOF at pos 80. All r in good condition. More details later.

Onduidelijk is of er aan de eisen van de gijzelnemers is voldaan.

Fiji voorbarig met aankondigen vrijlating

De groep werd twee weken geleden gevangengenomen door het aan Al-Qaeda gelieerde Jabhat al-Nusra, één van de groeperingen die in Syrië tegen het regime van president Assad vechten. Jabhat al-Nusra eiste vervolgens genoegdoening voor drie door de VN gedode strijders en het leveren van humanitaire hulp aan bepaalde delen van Damascus. Daarnaast wilde de beweging ook van de VN-lijst met terroristische organisaties worden gehaald.

Er bestond de nodige onduidelijkheid over de gijzeling van de VN-soldaten. Gisternacht meldden de autoriteiten van Fiji dat de soldaten werden vrijgelaten en er al drie vertegenwoordigers in de regio waren om hen op te vangen. Een paar uur later werd die verklaring echter ingetrokken. De VN ontkenden toen dat er een deal was, en ook vanuit Al-Nusra kwam geen bevestiging.

De video van vannacht deed vermoeden dat de vrijlating van de 45 Fijiërs niet lang meer op zich liet wachten:

https://www.youtube.com/watch?v=gH0zOZDdY9Y#t=70