Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Syrische oppositie verwelkomt strategie Obama, wil bij coalitie

Strijders van het Vrije Syrische Leger in Aleppo, afgelopen maart. De beweging zegt in een verklaring mee te willen vechten met de coalitie tegen IS.
Strijders van het Vrije Syrische Leger in Aleppo, afgelopen maart. De beweging zegt in een verklaring mee te willen vechten met de coalitie tegen IS. Foto ANP/EPA/Maysun

De Syrische Nationale Coalitie zegt in een verklaring de plannen van president Obama te onderschrijven en wil meedoen aan de coalitie tegen IS. President Obama maakte vannacht bekend luchtaanvallen in Syrië uit te voeren op stellingen van Islamitische Staat.

De Coalitie heeft naar eigen zeggen al lang gewaarschuwd voor het gevaar van IS. In de verklaring van president Hadi al-Bahra wordt niet alleen opgeroepen tot het aanpakken van IS, maar ook van het regime van de Syrische president Assad:

“De Syrische Coalitie staat klaar en is niet alleen bereid om samen met de internationale gemeenschap IS te bestrijden, maar ook om het Syrische volk te verlossen van de tirannie van het regime Assad.”

De Syrische Nationale Coalitie is één van de vele bewegingen in Syrië die tegen het regime van president Assad vechten. De beweging geldt als gematigd en krijgt steun vanuit het Westen.

De gewapende tak van de coalitie, het Vrije Syrische Leger, kan op dit moment niet veel uitrichten in Syrië. Een aanzienlijk deel van het leger is namelijk overgelopen naar radicalere groeperingen. Al-Bahra roept op tot het bewapenen en trainen van het leger door de VS tot ‘een betrouwbare en goed uitgeruste macht’.

Er ligt op dit moment een voorstel ter goedkeuring bij het Amerikaanse Congres om 500 miljoen dollar vrij te maken om gematigde rebellen in Syrië te trainen en te bewapenen. Al-Bahra roept in de verklaring het Congres op om het voorstel zo snel mogelijk goed te keuren.

Iraakse Koerden: ook Arabische wereld moet helpen

Ook de Koerden in Irak, die op dit moment hevige gevechten uitvechten tegen IS, hebben de strategie van Obama verwelkomd. De Koerdische minister Hoshyar Zebari:

“We denken dat dit kan lukken, met de hulp van het Iraakse leger de peshmerga’s en andere groeperingen.”

Hij riep daarnaast de Arabische wereld op om te helpen. De dreiging van het kalifaat is volgens de politicus niet alleen beperkt tot Irak en Syrië.

Saoedi-Arabië: trainingskampen voor gematigde rebellen Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is vandaag in Saoedi-Arabië om in de regio steun te verwerven voor de strijd tegen IS. In Jeddah zal hij onder andere voorstellen bespreken om de geldstroom naar IS af te kappen. De organisatie krijgt veel geld binnen via oliesmokkel en private donoren. Daarnaast willen de VS in het Midden-Oosten meer mogelijkheden hebben om gebruik te maken van het luchtruim en lokale luchtmachtbases voor luchtaanvallen op stellingen van IS.

Saoedi-Arabië heeft al aangegeven onderdak te willen bieden aan gematigde strijders uit Syrië voor training die in eigen land tegen IS zullen vechten.

Iran: coalitie vol tegenstrijdigheden

In Iran is lauw gereageerd op de coalitie. Volgens een woordvoerder op de staatstelevisie zit de ‘zogenaamde internationale coalitie’ die IS moet gaan bestrijden vol tegenstrijdigheden. Een aantal leden van de coalitie zou terroristen in Syrië en Irak op militair en financieel vlak steunen:

“Er zijn veel twijfels over de oprechtheid om de oorzaken van terrorisme aan te pakken.”

Volgens Reuters werd er met geen woord gerept over een mogelijke bijdrage aan de coalitie.