Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Syrië: militaire actie zonder onze toestemming is daad van agressie

Amerikaanse aanvallen in Syrië zullen als een daad van agressie worden gezien door het regime-Assad.
Amerikaanse aanvallen in Syrië zullen als een daad van agressie worden gezien door het regime-Assad. Foto ANP/EPA/Mazen Mahdi

Een Syrische minister heeft gewaarschuwd voor ongeautoriseerd militair ingrijpen in het land. Mocht dat wel gebeuren, dan is er sprake van een daad van agressie. De uitspraken volgen op de vannacht gepresenteerde strategie van Obama, die IS in Irak en Syrië wil vernietigen.

Daarmee lijkt de president aan te sturen op militaire acties in Syrië. De Syrische minister voor Verzoening Ali Haidar zegt tegenover AFP vanmiddag dat:

“Iedere actie zonder de goedkeuring van de Syrische regering zal worden beschouwd als een aanval tegen Syrië. Er moet samenwerking en coördinatie zijn met Syrië. Daarnaast moet Syrië goedkeuring verlenen aan iedere handeling hier, of het nu militair is of niet.”

Hoe een mogelijke reactie van Syrië eruit zou komen te zien, wilde de staatssecretaris nog niet zeggen. Dat zal afhangen van de ‘aard van de aanval’.

VS staan op slechte voet met Assad

Tijdens de presentatie van de strategie tegen Islamitische Staat kondigde president Obama vannacht aan dat IS zowel in Irak als in Syrië zal worden bestreden. Het kalifaat dat eerder door de beweging werd uitgeroepen omvat namelijk ook delen van Syrië.

Een groot probleem voor de Amerikanen is dat de VS op slechte voet staan met de Syrische president Assad. Die werd eerder nog door Obama opgeroepen om te vertrekken, aangezien diens regime volgens de Amerikaanse president niet legitiem is. Samenwerking met Assad is dan ook uitgesloten. Een bijkomende complicatie is dat aanvallen op IS in Syrië Assad in de kaart kunnen spelen in de burgeroorlog die al een paar jaar in het land woedt.

De Syrische Nationale Coalitie, een door het westen gesteunde oppositiebeweging die zowel tegen Assad als tegen IS vecht, verwelkomde eerde vandaag de strategie van Obama. De groepering wil zich zich bij de coalitie voegen die IS moet uitschakelen.

Rusland: zonder VN daad van agressie

De aankondigingen van Obama hebben gemengde reacties opgeroepen, zeker voor de mogelijke aanvallen in Syrië. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn aanvallen in dat land zonder een mandaat van de VN-Veiligheidsraad een daad van agressie:

“De Amerikaanse president heeft het over mogelijke aanvallen op IS-doelwitten in Syrië zonder toestemming van de legitieme regering. Deze stap is zonder een VN-mandaat een daad van agressie en grove schending van het internationaal recht.”

Ook vanuit Iran is het plan met veel kritiek onthaald. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanochtend weten dat de coalitie tegen IS de nodige tegenstrijdigheden kent. Sommige leden- die niet bij naam werden genoemd - zouden zelf juist terrorisme in Syrië en Irak ondersteunen.

VK en Duitsland blijven buiten Syrië

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft al laten weten dat het Verenigd Koninkrijk luchtaanvallen in Syrië uitsluit. Het parlement sprak zich daar vorig jaar al tegen uit. Hammond’s Duitse ambtsgenoot Frank-Walter Steinmeier heeft ook al aangekondigd dat Duitsland geen luchtaanvallen zal uitvoeren in Syrië.

Voor de strategie staat Obama een grote coalitie voor tegen IS. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is op dit moment in Saoedi-Arabië om in de regio steun te verwerven tegen de radicaal sunnitische beweging. Belangrijk daarbij is ook de steun van sunnitische landen.