Slowdown day voor gelijkheid op het internet

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het internet draait om snelheid en online-bedrijven willen snelle service bieden. Opmerkelijk, dus, dat bekende namen als Netflix, Vimeo en Upworthy hun diensten gisteren expres vertraagd aanboden.

Slowdown day: geen zen-achtige Californische actie om tot jezelf te komen, maar een gecoördineerde poging om de aandacht op net neutrality te vestigen. Dat idee - gelijke behandeling en snelheden voor alles en iedereen online - staat onder druk. Grote kabelaanbieders als Comcast willen dat breedbandveelvraten als videodienst Netflix meer gaan betalen voor snelle streaming.

Tal van tegenstanders vinden dit oneerlijk en onterecht. Het druist in tegen de principes van openheid en gelijkheid op het internet, zeggen ze.

Twitter avatar TheEconomist The Economist Internet Slowdown Day: how the web might look if rules proposed by the US FCC are adopted http://t.co/kNoVqoKJxQ http://t.co/1h7SYsRSB3

Door hun sites tijdelijk te vertragen willen de betrokken bedrijven laten zien wat er gebeurt als er een fast lane en dus ook een langzame baan ontstaat. Internet-gebruikers moeten van de actievoerders naar de openbare commentaarsectie van communicatie-commissie FCC, die hier over zal beslissen. Tot 15 september kan iedereen daar zijn stem laten horen voor (of, zeldzamer, tegen) neutraliteit op het net.

Battle for the Net heeft meer onder de catchy actiefilm-slogan: “Zij zijn Team Kabel, wij zijn Team Internet.”

Invasie van het mode-district

Het mode-district van Los Angeles is meer dan alleen een verzamelplaats van dunne modellen, bekende ontwerpers, de laatste trends en nieuwste stijlen in kleding. Het is ook een crimineel gebied waar het witwassen van zwart geld tot een hogere wetenschap is verheven.

De FBI heeft deze week een grootschalige witwasoperatie blootgelegd. Duizend agenten drongen woensdag tientallen mode-bedrijven binnen, om 65 miljoen dollar (ruim 50 miljoen euro) in beslag te nemen. Negen mensen werden gearresteerd. Het gaat om crimineel geld van Mexicaanse drug-kartels, dat via legitiem ogende zaken in het centrum van L.A. wit wordt gewassen.

Dat het de agenten ernst was, bleek wel uit de helmen en kogelwerende vesten die ze droegen. “L.A. is het front van de witwas-activiteiten, en dus zijn de wetshandhavers in LA nu het front van de strijd ertegen”, zei de officier van justitie.

Twitter, altijd in het nieuws

Twitter is sinds vorig jaar genoteerd aan de beurs en de onderneming groeit snel, maar winst maken? Ho maar. Toch is Twitter voortdurend bezig te investeren en bedrijven over te nemen, en daar is geld voor nodig. Dus verkoopt Twitter voor het eerst schulden, zoals de Wall Street Journal meldt: 1,5 miljard dollar (1,16 miljard euro) aan converteerbare obligaties.

“Lenen blijft relatief goedkoop”, legt de Journal uit. Beleggers zijn niet onder de indruk; het aandeel-Twitter daalde gisteren 1,7 procent.

Los van het nieuwtje over een nieuwe Twitter-conferentie die ‘Flight’ heet, was de sociale-media-onderneming deze week ook in het nieuws om angstwekkende redenen. De zelfbenoemde Islamitische Staat heeft het gemunt op werknemers van Twitter. De brute terroristen zijn media savvy: ze weten YouTube en Twitter handig te gebruiken voor propaganda en recrutering. Maar de ondernemingen sluiten voortdurend de accounts van IS-aanhangers. Daardoor is iedereen die bij Twitter werkt nu vogelvrij verklaard.

    • Diederik van Hoogstraten