Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Slimme camera spot afwijkend gedrag van reizigers op Schiphol

Zonnebloemen bij de verkeerstoren van Schiphol.
Zonnebloemen bij de verkeerstoren van Schiphol. Foto ANP / Remko de Waal

Op luchthaven Schiphol is de Koninklijke Marechaussee een proef gestart met intelligente camera’s die afwijkend gedrag van reizigers opmerken. Dat schrijft nrc.next vandaag.

Het kan gaan om duidelijk afwijkend gedrag, zoals wilde armgebaren, of rennen door de aankomsthal. De camera’s zijn ook in staat om subtieler afwijkingen te signaleren. Iemand die opmerkelijk lang op het toilet verblijft, een groepje mensen dat zich opsplitst, of iemand die ergens een koffer achterlaat. Hiermee hoopt de marechaussee criminelen op te sporen en aanslagen te voorkomen.

Hoe het werkt

De camera’s zijn geïnstalleerd door Qubit Visual Intelligence uit Den Haag. Dit bedrijf brengt onderzoeksresultaten van TNO Defensie & Veiligheid in de praktijk. Onder meer in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie doet TNO al jaren onderzoek naar de mogelijkheden die slimme camera’s bieden om eventuele kwade intenties van personen op te merken. Uit veiligheidsoverwegingen wil geen van de deelnemende partijen een toelichting geven.

Op basis van openbare informatie is wel wat bekend over hoe de camera’s werken. TNO ontwikkelde software die tientallen afwijkende gedragingen op beelden opmerkt. „Van zakkenrollers is bekend dat ze bij een kaartjesautomaat meerdere keren achteraan bij dezelfde rij aansluiten, zonder ooit vooraan een kaartje te kopen”, schreef TNO hierover. In het geval van afwijkend gedrag worden beveiligers gewaarschuwd door de software die de camerabeelden interpreteert, waarna de personen beter in de gaten kunnen worden gehouden.

Koude neuzen en verhoogde hartslagen

TNO deed ook onderzoek naar technieken om op afstand te bepalen of iemand zenuwachtig is. Een terrorist voor een aanslag is doodnerveus, zo is de gedachte. Een koude neus duidt op nervositeit, evenals een verhoogde hartslag. TNO onderzocht of koude neuzen en verhoogde hartslagen met warmtebeeldcamera’s en radar zijn op te merken. Het is onbekend of dit soort technieken momenteel op Schiphol worden gebruikt.

‘Door camera’s kunnen we beter werk doen’

Het enige commentaar op het project komt van een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

“Wij zijn continu met Schiphol bezig om het toezicht en de veiligheid te verbeteren. Ook op het gebied van de nieuwe generatie camera’s. We proberen ze slimmer te maken, zodat medewerkers in de meldkamer hun werk beter kunnen doen.”

Binnenkort gaat op een andere plek in Nederland een soortgelijk project van start. De locatie hiervan blijft voorlopig geheim.