Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Terrorisme

Slimme camera spot de terrorist

Op luchthaven Schiphol is de Koninklijke Marechaussee een proef gestart met intelligente camera’s die afwijkend gedrag van reizigers opmerken. Het kan gaan om duidelijk afwijkend gedrag, zoals wilde armgebaren, of rennen door de aankomsthal. De camera’s zijn ook in staat om subtielere ‘afwijkingen’ te signaleren. Iemand die opmerkelijk lang op het toilet verblijft, een groepje mensen dat zich opsplitst, of iemand die ergens een koffer achterlaat. Hiermee hoopt de marechaussee criminelen op te sporen en aanslagen te voorkomen. De camera’s zijn geïnstalleerd door Qubit Visual Intelligence uit Den Haag. Dit bedrijf brengt onderzoeksresultaten van TNO Defensie & Veiligheid in de praktijk. Onder meer in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie doet TNO al jaren onderzoek naar de mogelijkheden die slimme camera’s bieden om eventuele kwade intenties van personen op te merken. Uit veiligheidsoverwegingen wil geen van de deelnemende partijen een toelichting geven. TNO deed onderzoek naar technieken om op afstand te bepalen of iemand zenuwachtig is. Een terrorist voor een aanslag is doodnerveus, zo is de gedachte. Een koude neus duidt op nervositeit, evenals een verhoogde hartslag. TNO onderzocht of koude neuzen en verhoogde hartslagen met warmtebeeldcamera’s en radar zijn op te merken. Het is onbekend of dit soort technieken momenteel op Schiphol worden gebruikt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat het „continu” bezig is om het toezicht op Schiphol te verbeteren, „ook op het gebied van de nieuwe generatie camera’s”.