Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rusland: tweede hulpkonvooi voor oosten Oekraïne komt eraan

Vrachtwagens van het reeds aangekondigde tweede konvooi vorige week bij een laadpunt in Rostov.
Vrachtwagens van het reeds aangekondigde tweede konvooi vorige week bij een laadpunt in Rostov. ANP-EPA / Arkady Budnitsky

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageert vanmiddag op het van kracht worden van EU-sancties door een nieuw hulpkonvooi richting Oekraïne te sturen. Dat is althans het voornemen, zo laat Moskou weten.

De noodhulp zou in overeenstemming zijn met afspraken tussen Petro Porosjenko en Vladimir Poetin. Vorige maand kondigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov al aan een tweede hulpkonvooi te willen sturen. Hij zei de Oekraïense regering hierover te hebben ingelicht. Kiev liet toen weten nergens van op de hoogte te zijn.

Rusland stuurde eerder op eigen houtje zo’n tweehonderd vrachtwagens met hulpgoederen - na flink wat oponthoud aan de grens - Oekraïne in. De Oekraïense regering sprak toen van een verkapte invasie. (Novum)

Twitter avatar mfa_russia MFA Russia #Lukashevich: We intend to send the 2nd humanitarian convoy in accordance with agreement between Putin and Poroshenko http://t.co/jkorLE8TxT