Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland: EU keert met sancties het vredesproces Oekraïne de rug toe

Oekraïense soldaten bij een militair trainingscentrum in Zhytomyr, Oekraïne.
Oekraïense soldaten bij een militair trainingscentrum in Zhytomyr, Oekraïne. Foto AP / Sergei Chuzavkov

Rusland zegt dat de Europese Unie met het aankondigen van de sancties het vredesproces in Oekraïne de rug toekeert. Dat schrijft persbureau Reuters. De sancties tegen Rusland die de EU-landen maandag overeenkwamen, worden morgen van kracht.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Door het nemen van deze stap heeft de EU de facto een keuze gemaakt tegen een vreedzame oplossing van de crisis in Oekraïne. Vandaag moet de EU de Europese burgers vertellen waarom ze dit risico op confrontatie, economische stagnatie en werkloosheid nemen.”

Rusland heeft alle betrokkenheid bij de crisis in Oekraïne ontkend, ondanks de eerdere beschuldigingen. Het Westen zegt onder meer dat Rusland de pro-Russische rebellen van wapens voorziet.

Nieuwe sancties tegen Rusland

De sancties tegen Rusland die de EU-landen maandag overeenkwamen, worden morgen van kracht. De Europese leiders bereikten hierover overeenstemming, ondanks dat vrijdag enkele landen vanwege de broze wapenstilstand tussen de Russen en Oekraïne de maatregelen wilden opschorten.

Sommige landen voelen de gevolgen van eerdere maatregelen. Onder meer wordt de zwarte lijst met mensen voor wie een inreisverbod voor de EU geldt en wier tegoeden in de EU zijn bevroren uitgebreid met 24 personen.

Vermoedelijk Grote bedrijven getroffen

Daarnaast komt er waarschijnlijk een verbod op het verstrekken van zogeheten syndicated loans door Europese instellingen aan Russische banken en enkele bedrijven. Dat zijn leningen van grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, gebundeld door een bank. Vooral oliebedrijven als Rosneft en Transneft, maar ook gasgigant Gazprom zouden worden getroffen.