Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Pistorius niet veroordeeld voor moord, maar nog geen vrijspraak

Pistorius tijdens het vonnis vandaag.
Pistorius tijdens het vonnis vandaag. Foto ANP/EPA/Phill Magakoe

Oscar Pistorius is volgens de rechter niet schuldig aan moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Het bewijs dat door het OM is aangevoerd, is puur indirect. Of hij wordt veroordeeld voor dood door schuld moet morgen blijken.

Het vonnis in de zaak Pistorius werd vandaag voorgelezen door rechter Thokolize Masipa. Naar Zuid-Afrikaans gebruik wordt dan de hele zaak besproken, waardoor het uitspreken van het vonnis redelijk veel tijd kan kosten.

Pistorius is vandaag dus vrijgesproken van moord en van doodslag. NRC-correspondent Bram Vermeulen op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Judge says there s not enough evidence of premeditated murder ,,there are just not enough facts”. But did he intend to kill a human being?
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Court adjourns just after Judge rejects both premeditation and murder. Only options left are conviction for culpable homicide or aquittal

Dit betekent niet dat Pistorius vrijuit gaat. Hij kan nog steeds worden veroordeeld voor dood door schuld en een aantal aanklachten die betrekking hebben op vuurwapenbezit.

Dat zal morgen blijken, als de zitting wordt hervat. Voor de schorsing liet de rechter al wel weten dat Pistorius ‘nalatig’ is geweest inzake de dood van Reeva Steenkamp. Dat lijkt te wijzen op een veroordeling voor dood door schuld, maar na die constatering van de rechter werd de zitting geschorst:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Just as judge seemed to be arguing negligence and colpable homicide she adjourns #PistoriusTrial till tomow. We ll be back

Pistorius was enige die schreeuwde

Pistorius staat terecht voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, vorig jaar februari. Die werd gedood nadat Pistorius haar aanzag voor een inbreker die verschanst was in de badkamer. De atleet vuurde vervolgens met een pistool op de deur, waarna Steenkamp kwam te overlijden. Pistorius bekende dat hij vier kogels op de deur heeft afgevuurd, maar zonder bedoelingen en al helemaal niet om iemand te doden.

Het door het OM aangevoerde bewijs dat Pistorius handelde met voorbedachten rade kon de rechter niet overtuigen. Er waren te weinig feiten, en wat er aan bewijs was, bleek indirect te zijn. Zo werd een getuige die beweerde dat er geschreeuw werd gehoord voorafgaand aan de vermeende moord, niet geloofd door de rechter. De claim van het OM dat de twee ruzie hadden kwam zo op losse schroeven te staan. De enige persoon die schreeuwde was Pistorius zelf, aldus de rechter.

Atleet kon niet weten dat Steenkamp in badkamer zat

Volgens de rechter is er ‘geen twijfel’ dat Pistorius onrechtmatig handelde toen hij door de badkamerdeur schoot. Maar Pistorius had niet kunnen voorzien dat hij iemand achter de deur zou doden. Daarnaast was hij in de veronderstelling dat zijn vriendin in de slaapkamer was. Er is daarom geen sprake van een intentie om te doden, waardoor de aanklacht voor doodslag is vervallen.

De verdediging gooide het er eerder op dat Pistorius in een reflex zou hebben gehandeld en daarom niet toerekeningsvatbaar is. Dat verweer is echter verworpen door de rechter. Volgens rechter Masipa heeft Pistorius een bewuste keus gemaakt door zijn pistool te pakken.

Daarnaast is uit een psychische evaluatie ook al gebleken dat Pistorius op het moment van de schietpartij geen mentale problemen had. Masipa noemt Pistorius in het betoog een ‘zeer slechte getuige’. Hij sprak zichzelf tegen en was zeer ontwijkend in zijn antwoorden.

Mocht Pistorius morgen schuldig worden bevonden aan de andere klachten, kan hij een straf krijgen die kan oplopen tot vijftien jaar cel.

Lees ook de tijdlijn over de zaak-Pistorius: