Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rechtbank oordeelt ten faveure van kabinet: Miljoenennota geheim

SP-leider Emile Roemer reageert in de Tweede Kamer over het lekken van informatie over de begroting. Hij wilde de stukken openbaar.
SP-leider Emile Roemer reageert in de Tweede Kamer over het lekken van informatie over de begroting. Hij wilde de stukken openbaar. ANP / Bart Maat

Het ministerie van Financiën hoeft de Miljoenennota voor volgend jaar niet voor Prinsjesdag openbaar te maken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanavond bepaald in een kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen.

Het nieuwsprogramma stapte naar de rechter omdat de afgelopen weken al details van het begrotingsakkoord uitlekten. “Dat kan een vertekend beeld creëren, omdat de vervelende maatregelen uit de publiciteit worden gehouden”, zei Klein eerder in toelichting op het kort geding.

Twitter avatar pieterkleinrtl pieter klein You can’t have them all. Verzoek voorlopige voorziening afgewezen. #miljoenennota Jammer. Nu de Tweede Kamer weer aan zet. Motivering volgt.

RTL is zelf een van de partijen naar wie de informatie werd gelekt. Zo bracht de zender dinsdag de begrotingsafspraken en koopkrachtplaatjes in de openbaarheid.

Te ver

Het gaat de rechter echter te ver om het kabinet te gelasten alle prinsjesdagstukken openbaar te maken.
RTL Nieuws had daarvoor in eerste instantie een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Maar het ministerie van Financiën wees dat verzoek af.

“De rechter heeft begrip voor de ontwikkeling dat er meer druk komt te liggen op de openbaarheid van stukken zoals de Miljoenennota, maar het gaat de rechter te ver om in deze specifieke zaak op de discussie in de politiek vooruit te lopen. Vooral nu de stukken binnen enkele dagen sowieso openbaar zijn.” - toelichting rechtbank in Utrecht.

USB-stick

Ook premier Mark Rutte (VVD) wees al meerdere malen een verzoek af van een aantal oppositiepartijen, onder aanvoering van de SP, om de stukken openbaar te maken. De grondwet schrijft voor dat de begroting op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, aldus Rutte.

De Tweede Kamerfracties krijgen de stukken morgen, op een beveiligde USB-stick. Vanaf dan kunnen zij zich voorbereiden op de algemene beschouwingen, die volgende week worden gehouden. (Novum)