Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Polen zegt minder gas te krijgen van Rusland, Gazprom ontkent

Polen levert een deel van het gas door aan Oekraïne. Ook een Duits bedrijf meldt minder gaslevering uit Rusland.

Rusland heeft de gastoevoer naar Polen voor een aanzienlijk deel ingeperkt. Dat heeft het Poolse staatsgasbedrijf PGNiG gisteren verklaard. Afgelopen maandag zou Polen 20 procent minder gas dan gebruikelijk hebben ontvangen. Dinsdag zou Polen zelfs 24 procent minder gas hebben gekregen.

Volgens het Oekraïense staatsgasbedrijf Ukrtransgaz is de maatregel van Rusland bedoeld om uiteindelijk Oekraïne te raken. Polen importeert behalve voor zijn eigen behoefte op dit moment extra Russisch gas om dat door te voeren naar Oekraïne. Oekraïne krijgt sinds juni geen gas meer van Rusland, officieel omdat Oekraïne zijn rekeningen aan dat land niet heeft betaald. Volgens Ukrtransgaz wil Rusland de doorvoer vanuit Polen afknijpen om Oekraïne verder onder druk te zetten in het conflict tussen de twee landen.

De topman van Ukrtransgaz zei gisteren dat de leveranties vanuit Polen met 4 miljoen kubieke meter per dag zijn verminderd. Oekraïne verbruikt per dag 136 miljoen kubieke meter.

Eerder op de dag zei een woordvoerder van Ukrtransgaz overigens nog dat de toevoer vanuit Polen niet was afgenomen. Het Poolse pijpleidingenbedrijf Gaz-system verklaarde niettemin later ook dat de doorvoer wél was verminderd, vanwege de beperkte Russische leveranties. In Polen zelf zouden geen tekorten zijn.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom ontkende gisteren dat er überhaupt minder gas naar Polen gaat. Tegen de Financial Times zei een woordvoerder dat „Polen momenteel 23 miljoen kubieke meter gas per dag ontvangt, evenveel als vorige dagen.”

De Europese Unie staat op het punt Rusland nieuwe economische sancties in te voeren. Maandag werden EU-leiders het hierover eens. De sancties zijn nog niet van kracht omdat EU-leiders het staakt-het-vuren in Oekraïne een kans willen geven.

Ook het Duitse gasbedrijf E.on meldde gisteren dat het minder gas uit Rusland krijgt. Rusland heeft eerder de gaskraan dichtgedraaid om andere landen en de Europese Unie onder druk te zetten. „Dit is een waarschuwing aan de EU dat het die sancties niet moet doorvoeren”, zei Pawel Poprowa van het Poolse Instituut voor Energiestudies.