Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Ook de zomer van 1967 was vol haat

Illustratie Daryl Cagle

In de column Angst (NRC, 6 september) laat Bas Heijne zijn licht schijnen over de toestand in de wereld. Nog nooit lijken we er zo beroerd voor te hebben gestaan. Daar past geen historische relativering bij, meent hij. De zomer van 2014 was er een ‘van de haat’. Nostalgisch verwijst Heijne naar 1967, toen ‘we een Summer of Love hadden’. Het is goed om te memoreren dat in juni 1967 de Zesdaagse Oorlog plaatsvond, die leidde tot een enorme uitbreiding van het Israëlische grondgebied, nu nog steeds oorzaak van aanhoudende conflicten in de regio. In juli brak in Nigeria de Biafra-oorlog uit, die aan meer dan een miljoen mensen het leven kostte. Gedurende diezelfde zomer liep het aantal Amerikaanse militairen in Zuid-Vietnam op tot boven de 450.000, in een bloedige poging het communistische Bevrijdingsfront militair op de knieën te dwingen. In de Volksrepubliek China begon de Culturele Revolutie, met miljoenen slachtoffers tot gevolg. Het was in 1967 misschien ‘Summer of Love’ in San Francisco, maar in grote delen van de wereld niet.

, historicus