Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Film

Ontsnappen aan geesten uit het verleden

Een film over acteren, imago’s, ego’s, de hedendaagse beroemdhedencultuur, jeugd en ouder worden. Het verhaal draait om gelauwerd actrice Maria Enders (Binoche), die samen met haar persoonlijke assistent Valentine (mooie rol van Kristen Stewart) op weg is naar Zürich om namens de Fassbinder-achtige toneelschrijver Wilhelm Melchior een prijs in ontvangst te nemen. Onderweg vernemen ze dat Melchior net is overleden, waardoor de avond een eerbetoon wordt aan de schrijver aan wie de actrice haar carrière dankt.

Twintig jaar eerder schitterde zij als twintigjarige in een van zijn toneelstukken, dat hij zelf ook verfilmde. Een andere regisseur wil het toneelstuk opnieuw opvoeren, maar dan met sterretje Jo-Ann Ellis (Chloë Grace Moretz) in de rol die Maria Enders beroemd maakte, en met Maria in de rol van een bittere oudere vrouw die als een blok voor haar valt.

Alle rollen in Clouds of Sils Maria refereren aan elementen die ook in werkelijkheid aan de acteurs kleven.

Maria heeft krachtige standpunten over de personages in Melchiors stuk ontwikkeld en Assayas suggereert dat haar ideeën misschien wel te star zijn. Elke keer dat Valentine met treffende, alternatieve interpretaties komt, doet Maria deze af. Niet de jeugd is arrogant maar Maria, wier dedain voor blockbusters ook al haar onvermogen verraadt om onder de oppervlakte te kijken.

Clouds of Sils Maria, grotendeels op prachtige locaties gedraaid in Zwitserland, gaat over personages die niet kunnen ontsnappen aan hun publieke imago en aan de geesten uit hun verleden.