Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Cijfers van Prinsjesdag uitgelekt’ - minder werklozen, economie groeit

Premier Rutte, eerder bij de tweede dag van de Algemene Politieke beschouwingen.
Premier Rutte, eerder bij de tweede dag van de Algemene Politieke beschouwingen. Foto ANP / Robin Utrecht

De belangrijkste cijfers die op Prinsjesdag bekend zouden moeten worden gemaakt, zijn uitgelekt. Dat schrijft de NOS.

De werkloosheid zou volgend jaar dalen van 650.000 naar 605.000 werklozen. De economie zou groeien met 1,25 procent en het begrotingstekort daalt (naar verwachting) naar 2,1 procent. Vorig jaar werd uitgegaan van een tekort van 3,3 procent.

De cijfers komen uit de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau en moesten op Prinsjesdag officieel naar buiten komen. Volgens de NOS krijgen alle fracties de Prinsjesdagstukken morgen per usb-stick in bezit. Zij moeten de cijfers tot volgende week dinsdag - de derde dinsdag in september - geheim houden.

rechtszaak om stukken prinsjesdag

Het is niet de eerste keer dat delen van de Prinsjesdagstukken uitlekken. Eerder stapte RTL Nieuws naar de rechter omdat de afgelopen weken al details van het begrotingsakkoord bekend werden. Het programma wilde dat de Miljoenennota helemaal openbaar werd gemaakt. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein over de lekken:

“Dat kan een vertekend beeld creëren, omdat de vervelende maatregelen uit de publiciteit worden gehouden.”

Het ging de rechter echter te ver om het kabinet te gelasten alle Prinsjesdagstukken openbaar te maken.

oppositie eiste openbaarheid

De oppositie in de Tweede Kamer was woest over het lekken van delen van het begrotingsakkoord. Partijen die niet betrokken waren bij de totstandkoming van het akkoord, eisten dat de stukken onmiddellijk openbaar worden gemaakt. Premier Mark Rutte (VVD) wees al meerdere malen een verzoek af. De Grondwet schrijft voor dat de begroting op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, zei Rutte.

Persbureau Novum schreef vandaag dat Rutte ‘niet de indruk’ had dat de begrotingsstukken zelf al in handen van de media waren. Dat heeft hij aan de Tweede Kamer geschreven.

“Mochten zich concrete aanwijzingen voordoen, dan zal het kabinet alsnog een onderzoek laten instellen.”