Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Biologie

Lust op afroep: pillen maken hersenen gevoelig of ontremmen

De ‘on demand’ lustpillen van Emotional Brain hebben na het mislukken van andere middelen de beste kaarten.

Een klein wit pilletje met mintsmaak zou een vrouw kunnen helpen die structureel moeite heeft seksueel opgewonden te raken. De vrouw laat het tabletje smelten onder de tong en slikt het door als de mintsmaak is verdwenen. Drie uur later hebben de werkzame stoffen de chemische balans in haar hersenen veranderd, waardoor de vrouw ontvankelijker is voor seks en er mogelijk meer plezier aan zal beleven.

Dit is het concept van Lybrido en Lybridos, twee verschillende soorten pillen die het bedrijf Emotional Brain in Almere ontwikkelt voor vrouwen die volgens het psychiatrisch diagnostisch handboek DSM lijden aan een hypoactive sexual desire disorder (HSDD).

De onderzoekers van het bedrijf gaan ervan uit dat deze stoornis voortkomt uit een hapering in een van twee onderliggende biologische systemen. Vrouwen met deze stoornis zijn daardoor ofwel ongevoelig voor seksuele prikkels, ofwel zij hebben een te sterke remming op de seksuele respons. Met hetzelfde resultaat: geen zin in seks.

Voor de eerste categorie heeft Emotional Brain het middel Lybrido ontwikkeld; een pilletje dat eerst testosteron afgeeft aan het bloed en later sildenafil (ook de werkzame stof in Viagra). Testosteron wekt de lust op en sildenafil vergroot de doorbloeding van de geslachtsdelen.

De tweede pil, Lybridos, bevat eveneens testosteron maar daarnaast buspiron, een middel dat angst vermindert: om het remsysteem te onderdrukken. De pillen moeten ‘on demand’ worden ingenomen, dus als een vrouw wil vrijen moet ze van tevoren het tablet innemen en na drie tot zes uur profiteren van de werking.

Er zijn al diverse pogingen gedaan om lustpillen voor vrouwen te ontwikkelen, maar alle middelen haalden de eindstreep niet omdat ze niet voldoende werkten of vervelende bijwerkingen hadden. Dat Lybrido en Lybridos wel veelbelovend zijn komt volgens Emotional Brain omdat het voor het eerst pillen op maat zijn, die geënt zijn op de onderliggende biologie.