Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Kerry verbaasd over Russen

Minister van Buitenlandse Zaken van Oman Yusuf Bin Alawi bin Abdullah en John Kerry voorafgaand aan de besprekingen tussen de VS en de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten in Jeddah vandaag.
Minister van Buitenlandse Zaken van Oman Yusuf Bin Alawi bin Abdullah en John Kerry voorafgaand aan de besprekingen tussen de VS en de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten in Jeddah vandaag. Reuters / Brendan Smialowski

John Kerry zegt verrast te zijn over de vraagtekens die Rusland zet bij de gisteren gepresenteerde strategie van Amerika voor de bestrijding van IS. De minister van Buitenlandse Zaken stelde vandaag verder dat Arabische staten een cruciale rol gaan spelen in die strijd.

Reuters meldt dat Kerry geen enkel land, behorend tot de geallieerden in de strijd tegen de moslimextremistische groepering in Irak en Syrië, van zins is grondtroepen te sturen. In een gezamenlijke verklaring van de VS en Arabische staten verklaren de partijen “indien van toepassing” op “tal van manieren” samen te werken gedurende de campagne tegen de Islamistische Staat.

Kerry verzekerde zich van die steun tijdens een onderhoud in het Saoedi-Arabische Jeddah met de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten. Morgen en overmorgen praat hij in Turkije met onder meer president Tayyip Erdogan en premier Ahmet Davutoglu. Turkije wordt gezien als een cruciale doch terughoudende bondgenoot in de strijd met IS. De militanten houden ruim veertig Turken gegijzeld waaronder een hooggeplaatst diplomaat.

‘Verrast, gezien de ontwikkelingen in Oekraïne’

In reactie op Russische respons op de Amerikaanse strategie tegen IS zei Kerry verrast te zijn door Moskou. Ruslands ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder vandaag weten dat luchtaanvallen op islamistische militanten in Syrië zonder mandaat van de VN Veiligheidsraad een “daad van agressie” zouden zijn.

“De president van de Verenigde Staten sprak over de mogelijkheid van luchtaanvallen op IS-eenheden in Syrië zonder instemming van de wettige regering. Dat zou een grove schending van het internationaal recht zijn.”

Maar John Kerry leek van deze reactie weinig onder de indruk. Met een blik op op de recente gebeurtenissen in Oekraïne - de NAVO meldde vandaag dat Rusland nog zeker duizend manschappen in het oosten van Oekraïne hebben gestationeerd - toonde hij zijn verbazing over deze houding van het Kremlin.