Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Jaws uit James Bond is niet meer - Richard Kiel (74) overleden

Richard Kiel als Jaws in Moonraker (1979).
Richard Kiel als Jaws in Moonraker (1979). Foto AFP / The Kobal Collection

Richard Kiel, de boomlange acteur met de stalen tanden in de James Bond-films, is op 74-jarige leeftijd overleden.

De dood van Kiel werd vannacht bevestigd door zijn agent en een woordvoerder van het Saint Agnes Medical Center in Fresno, Californië. Beide wilden niet verder ingaan op de details rond zijn overlijden, meldt persbureau AP.

Opvallende verschijning van meer dan twee meter lang

Kiel is het meest bekend om zijn rol als de schurk die met zijn metalen gebit ijzer en stalen kabels kon stukbijten. Met zijn 2,13 meter lengte was hij een opvallende verschijning naast Roger Moore in ‘The Spy Who Loved Me’ (1977) en ‘Moonraker’ (1979).

Kiel in de legendarische kabelbaanscene in Moonraker:

Kiel in The Spy Who Loved Me:

Voor iedereen was hij Jaws

Hoewel Kiel na de James Bond-films andere rollen vertolkte, zoals in de films ‘Happy Gilmore’ en ‘The Wild, Wild West’, bleef hij altijd Jaws. Het was de iconische rol die hem definieerde als acteur. Zo vertelde Kiel eerder dit jaar tegen de Daily Mail:

“Tot de dag van vandaag word ik herkend. Ik doe een zonnebril en een hoed op en mensen roepen op straat naar me: ‘Hey Jaws’. Ik zie het zo: het karakter is net de Road Runner, de coyote (Kiel zelf) blijft hem opblazen, maar hij blijft bestaan.”

Kiel over hoe hij aan zijn rol kwam:

Kiel werd in 1939 geboren in Detroit. Hij was sinds de jaren zestig te zien in films en series. Zijn debuut was in de westernserie Laramie.

Oude beelden van Kiel: