Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Israël pleegde oorlogsmisdaden in Gaza’

Het volledig verwoeste Beit Hanun in de noordoosthoek van de Gazastrook.
Het volledig verwoeste Beit Hanun in de noordoosthoek van de Gazastrook. Foto AFP / Thomas Coex

Israël heeft zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden tijdens het Israëlisch offensief in Gaza deze zomer. Dat meldt Human Rights Watch (HRW).

De mensenrechtenorganisatie deed onderzoek naar aanvallen op drie scholen van de Verenigde Naties (VN) in de Gazastrook. Daarbij kwamen 45 mensen om het leven, onder wie 17 kinderen.

Fred Abrahams van HRW:

“Het Israëlische leger heeft aanvallen uitgevoerd op of rond drie scholen die duidelijk als dusdanig waren gemarkeerd en waarvan ze wisten dat er honderden personen bescherming zochten. Daarbij zijn veel burgers omgekomen en gewond geraakt. Israël heeft geen overtuigende uitleg gegeven over de aanvallen op deze scholen en het daaruit voortvloeiende bloedbad.”

Het Israëlische leger wilde vanochtend niet reageren op het rapport, meldt persbureau AP. Gisteren kreeg de militaire politie van Israël opdracht om zelf vijf strafrechtelijke onderzoeken te doen naar mogelijk wangedrag door militairen tijdens het offensief in de Gazastrook. In totaal worden 99 zaken tegen het licht gehouden.

De vijf strafzaken spitsen zich toe op een luchtaanval op een strand in Gaza waarbij vier kinderen de dood vonden, een aanval op een school van de Verenigde Naties, de arrestatie van een 17-jarige Palestijn die als menselijk schild zou zijn gebruikt, het doodschieten van een Palestijnse vrouw en de mogelijke plundering door een Israëlische militair van een Palestijnse woning. De VN-Mensenrechtenraad heeft ook zelf ook een onderzoek geopend naar mogelijke oorlogsmisdaden door het Israëlische leger tijdens de operatie in Gaza.

Videobeelden van Human Rights Watch: