Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Is ‘Blade Runner’ Pistorius schuldig aan moord? Tijdlijn van een moordzaak

Oscar Pistorius staat terecht in Pretoria.
Oscar Pistorius staat terecht in Pretoria. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

Vorig jaar in de nacht voor Valentijnsdag schoot Oscar Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Dat staat vast. Maar deed de Zuid-Afrikaanse sporticoon dat met voorbedachten rade of niet? Vandaag doet rechter Thokozile Masipa uitspraak. Als Pistorius schuldig wordt bevonden, kan hij 25 jaar tot levenslang krijgen.

Antropoloog en rechtsgeleerde Kelly Phelps heeft zich in de zaak verdiept en denkt dat er sprake is van een tragisch ongeluk, zei ze gisteren in NRC.

“Als je me dit weken geleden had gevraagd had ik anders geantwoord. Maar ik heb geen overtuigend bewijs gezien dat duidt op moord met voorbedachten rade.”

Pistorius heeft geleden onder zijn eigen succes, zegt Phelps.

“Dat idee van de Iron Man, de supermens die aanbeden wordt door het hele land. Niemand die hem tegensprak. Niemand die hem terugriep.”

‘Dit is het verhaal van Zuid-Afrika’

Onze correspondent Bram Vermeulen (Kaapstad, Zuid-Afrika) schrijft dat dit niet alleen het verhaal is van een olympische atleet zonder benen. Het is het verhaal van een heel land.

“Van de verwende levens van de blanke elite achter hoge muren, de voorliefde voor wapens en de rol van de man in deze patriarchale samenleving. De neiging van Zuid-Afrikanen elk conflict met geweld op te lossen: 16.000 moorden in 2013.”

Nrc.nl maakte een tijdlijn van de gebeurtenissen rond Pistorius tot nu toe.