Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Interactieve website: Gun Wars, een onderzoek naar wapens in de VS

De 8-jarige Haley heeft sproeten en een pony. En een geweer. Ze is niet de enige: in de VS zijn driehonderd miljoen vuurwapens in particulier bezit. Jonge journalisten maakten er een onderzoekswebsite van. Titel: Gun Wars.

Screenshot Gun Wars / News21
Screenshot Gun Wars / News21

De 8-jarige Haley Herman heeft sproeten, een pony en een boel knuffeldieren. En een geweer. Dat schreef Guus Valk, correspondent in Amerika, vorige week in NRC Handelsblad.

Haleys vader Ken:

“Ze is veel beter dan ik, toen ik haar leeftijd had. Wat zei ik tegen je, Haley?”

Haley:

“Dat ik geweldig was?”

Ken:

“Ik zei dat je nog eens een Olympisch schutter wordt. Zo goed ben je.”

Waarom dit verhaaltje? Haley is niet de enige. In Amerika zijn geweren in steeds meer scholen, kerken en andere openbare ruimten toegestaan. Er zijn meer mensen bewapend dan ooit. Dat zeggen de makers van Gun Wars, een uitgebreid onderzoeksproject van 29 jonge journalisten (in opleiding) uit de VS.

Een van de beelden op de onderzoekswebsite Gun Wars:
Screenshot Gun Wars / News21

Onderzoek naar geweren in Amerika

Er zijn in de Verenigde Staten driehonderd miljoen vuurwapens in particulier bezit, schreef Valk in NRC Handelsblad.

Volgens cijfers van de federale overheid wonen 1,7 miljoen kinderen in een huis waar geladen vuurwapens niet worden opgeborgen achter slot en grendel.

Honderden interviews

In hun onderzoek spraken de studenten met enthousiaste jagers, met slachtoffers van schietpartijen, met sheriffs en politici. Ze maakten geweldige foto’s, video’s en datavisualisaties. Van staten waar je wel of geen geweer mag hebben. Van het aantal zelfmoorden door geweervuur. En van het aantal kinderen dat overlijdt door een schot.

Bekijk hier het data-onderzoek over kinderen gedood door geweervuur in New York: Screenshot Gun Wars / News21

Bekijk hier het hele project.

Eerdere onderzoeken door de redactie van journalisten-in-opleiding zijn ook de moeite waard: zie hier bijvoorbeeld de productie Who Can Vote? (2012) en, van een jaar eerder, How Safe Is Your Food?