Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

In Spanje gevonden botresten zijn van Nederlandse boer

Agenten van de Guardia Civil nabij de vindplaats van de jeep van Martin Verfondern.
Agenten van de Guardia Civil nabij de vindplaats van de jeep van Martin Verfondern. Foto ANP/EPA/Brais Lorenzo

De botresten die in juni in het Spaanse Galicië werden gevonden, zijn volgens forensisch onderzoek van de vermiste Nederlander Martin Verfondern. Hij werd sinds 19 januari 2010 vermist.

Dat meldt de Spaanse krant El Pais vanochtend. De botresten werden eind juni aangetroffen in een naaldbos, nadat een helikopter van de Guardia Civil toevallig de jeep van de Nederlandse boer vond. Bij nader onderzoek werden in de omgeving van de jeep persoonlijke eigendommen en menselijke resten aangetroffen. Daarnaast waren er ook sporen van een kampvuur.

Verfondern lag in de clinch met omwonenden van zijn ecologische boerderij in de gemeente Petín, in het noordwesten van Spanje. Hij verdween op 19 januari 2010 toen hij boodschappen ging doen. Het is nog onbekend of Verfondern door een misdrijf om het leven is gekomen.