Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Helft Nederlanders: geen leven zonder televisie

Vanochtend verscheen een onderzoek naar mediagedrag. Nederlanders kijken veel tv, zo blijkt. Vooral 65-plussers.

De helft van de Nederlanders kan zich geen leven zonder tv voorstellen. „Televisie is de beste manier om bij te komen na een drukke dag”, zegt de meerderheid van de kijkers. Adviesbureau Deloitte en marktonderzoeker GfK vroegen duizend consumenten in Nederland naar hun kijkgedrag. Hoe lang kijken ze? Op welk apparaat? En gebruiken zij diensten als Netflix? Het onderzoek werd vanochtend gepresenteerd. Negen opmerkelijke uitkomsten.

82 procent van de Nederlanders zet de tv elke dag aan. Tv kijken beslaat een derde van de tijdbesteding aan media. Radio 27 procent, de krant 4 procent.

3 uur en 15 minuten per dag keken Nederlanders vorig jaar gemiddeld naar de tv. Dat is 1 minuut korter dan in 2012. Dit jaar is de kijktijd waarschijnlijk hoger door het WK voetbal en de Olympische Winterspelen.

4 uur en 53 minuten kijken Amerikanen gemiddeld. 65-plussers in de VS kijken 6 uur en 40 minuten per dag. Britten kijken ruim 4 uur, Fransen bijna 4 uur per dag.

65-plussers in Nederland zijn de afgelopen zes jaar meer tv gaan kijken, net als kinderen tot 12 jaar. Mensen tussen 12 en 65 jaar daarentegen kijken juist minder.

4,3 mobiele apparaten heeft de Nederlander gemiddeld (smartphone, laptop en tablet); 57 procent kijkt op een gewone tv, 18 procent via een tv met settopbox en 17 procent op een zogenoemde smart-tv. Dat laatste aandeel is in twee jaar fors gestegen.

4,5 procent van de kijktijd gaat naar video on demand-diensten; gratis diensten zoals Uitzending Gemist en RTL XL en betaalde zoals Netflix en HBO. „Nederland loopt hierin achter op onder meer het Verenigd Koninkrijk”, aldus Deloitte. Daar is 10 procent van de kijktijd ‘on demand’.

56 procent van de ondervraagden had in de afgelopen maand gebruik gemaakt van een video on demanddienst. Dat is bijna gelijk aan 2012. Meest bekeken: Uitzending gemist (34 procent) en RTL XL (12 procent).Nederlanders tot 34 jaar kijken het meest naar deze aanbieders.

450.000 huishoudens in Nederland hebben volgens Deloitte een abonnement op Netflix, dat vandaag precies een jaar geleden begon in Nederland. Dat is 6 procent van de kijkers. Het Amerikaanse bedrijf maakt zelf geen cijfers bekend. Nog eens 3 procent kijkt ‘on demand’ bij HBO of andere aanbieders.

61 procent van de Amerikanen heeft een betaald abonnement op een dienst als Netflix, veel meer dus dan in Nederland. Tien jaar geleden was dat in de VS nog 10 procent.

10 euro per maand zou de Nederlandse kijker over hebben voor een extra kanaal dat zijn interesse heeft, aldus de onderzoekers. Bovenop het abonnement bij de distributeur. Kijkers zouden vooral willen betalen voor films, misdaadseries en sport.