Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Opstelten steunt per ongeluk Poetins vriend Valery Gergiev

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft tot gisteren in het comité van aanbeveling van het Gergiev Festival gezeten. „Een fout”, zegt zijn woordvoerder. Toen Opstelten minister werd, heeft hij zijn nevenfuncties opgezegd. „Deze is ertussendoor geglipt.” Opstelten legt de nevenfunctie alsnog neer na een vraag van De Telegraaf. Bewindslieden mogen geen nevenfuncties bekleden. Opstelten zat in het comité als burgemeester van Rotterdam, waar het festival plaatsvindt. Ook zijn opvolger Aboutaleb zit in het comité. De Russische dirigent Valery Gergiev is omstreden door zijn steun aan president Poetin. (NRC)