Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geen ‘wauw’ bij Haase nu hij tegen Cilic moet spelen

Nederland speelt voor een plaats in de wereldgroep de komende drie dagen tegen Kroatië. Kopman Robin Haase treft onder anderen Marin Cilic, de winnaar van de US Open.

Achttien was Robin Haase toen hij in de kwartfinale van het juniorentoernooi op Wimbledon won van een anderhalf jaar jongere tennisser uit Kroatië: Marin Cilic. Spannende partij: 7-6, 5-7 en 6-3. „In de jeugd hebben we veel met elkaar gespeeld en getraind”, kijkt Haase terug. „We gingen altijd goed met elkaar om.” Maar winnen was er voor de Hagenaar na die mooie dag in juni 2005 niet meer bij. Vier gespeeld, vier verloren. „Ik heb nog wel twee keer een eerste set gewonnen, maar daarna had ik geen kans. Hij is een tegenstander die me niet zo goed ligt.”

Vanaf morgen stuit Haase als kopman van het Nederlands Davis Cupteam op de Kroatische ploeg van kopman Cilic, in de play-offs om een plaats in de wereldgroep. De kersverse winnaar van de US Open arriveerde gistermiddag in Amsterdam, en traint vandaag voor het eerst met zijn ploeggenoten in het tot gravelarena omgetoverde Ziggo Dome. Natuurlijk is ook Haase onder de indruk van de verrassende winst van hardhitter Cilic (25), die in New York in de finale de Japanner Kei Nishikori verpletterde. „Als iemand zo goed in zijn spel zit en zo goed serveert, dan kan dit gewoon.” De gekende toppers – Djokovic, Nadal, Federer – zullen volgens Haase in de toekomst nog wel vaker verliezen. „Het niveau is gewoon weer beter geworden.”

Maar voor de Davis Cup doet het de huidige nummer zeventig van de wereldranglijst weinig dat hij uitkomt tegen de winnaar van de US Open, die klom naar plaats negen. „Oké, je weet dat Cilic in vorm is. Als dat niet zo is, zeg je misschien: ik speel drie ballen meer in. Nu denk je bij de eerste bal al: laat ik maar een klap geven, anders krijg ik hem drie keer zo hard terug. Maar ik heb niet het gevoel van: ‘wauw, je speelt tegen de winnaar van de US Open’. Dat was Murray ook.”

Tegen de Britse wereldtopper, die het Amerikaanse grandslamtoernooi in 2012 won, verloor Haase twee weken geleden op Flushing Meadows in de eerste ronde. In een partij van vier sets, die net zo goed zijn kant op had kunnen draaien. „Iemand zei vooraf tegen me: ‘shit dat je direct tegen Murray moet’. Maar ik antwoordde dat ik gewoon ging winnen.”

Bluf? „Ik heb wel het geloof in mezelf. Dat heb ik altijd gehad, en dat mag ik zelfs nog iets meer hebben. Er zullen altijd mensen vinden dat het een bepaalde arrogantie is. Dat is dan maar zo. Als ik me daar beter bij voel en meer wedstrijden win, dan moet ik het gewoon zo doen.”

Als hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst vangt Haase (27) vaak de klappen op voor de weinig florissante staat van het Nederlandse toptennis. Zijn chronische fysieke problemen aan de rechterknie frustreren soms hevig. „Ik zou al mijn geld er zo voor over hebben om in een ander lichaam verder te gaan”, sprak hij vooarfgaand aan het vorig Davis Cupduel, waarin de ploeg van captain Jan Siemerink met 3-2 verloor bij titelhouder Tsjechië.

Maar Haase – die in Davis Cupverband sinds zijn debuut in 2006 in het enkelspel 17 partijen won en 7 verloor – wil nu niets weten van fysieke problemen. „Aan het begin van het jaar was ik geblesseerd, in Zuid-Amerika. Dat was geen goede periode. Ik ben toen gestopt met mijn Spaanse trainer (Marcos Gorriz), zat niet goed in mijn vel. Dan ben je zoekende, win je niet veel. Dat gaat aan je knagen.”

Vanaf Roland Garros, waar hij met zijn vroeger trainer Jos Koemans op de tribune in de tweede ronde goed speelde maar verloor van de Slowaak Martin Klizan, voelt Haase zich steeds vaker sterk. Een paar kleine technische veranderingen, met name aan zijn backhand, lijken steeds beter te renderen.

Hij somt op: een goed grasseizoen, een korte inzinking op zijn thuisbaan van de Mets, maar weer goed op hardcourt in Amerika en nu ook op gravel. „Qua spel ben ik erg tevreden. Hoe ik me voel, algemene dingen, hoe ik de ballen raak. Vele malen beter dan bijvoorbeeld aan het begin van het jaar. Alleen het winnen, dat moet nog gebeuren.”

Mooie affiche, Davis Cup tegen Cilic in het Ziggo Dome. Zoals ooit bij de junioren op Wimbledon.