Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Froome pakt tijd op favorieten in voorlaatste bergrit Vuelta

Fabio Aru klopt Christopher Froome op de meet van de Monte Castrove.
Fabio Aru klopt Christopher Froome op de meet van de Monte Castrove. AFP / Jaime Reina

Chris Froome heeft de tweede plaats in het algemeen klassement van de Ronde van Spanje veroverd. De Britse Sky-renner klopte alle favorieten voor de eindzege in een bergrit over 173,5 km die uiteindelijk gewonnen werd door Vuelta-verrassing Fabio Aru van Astana.

De Italiaan schreef de achttiende etappe op zijn naam nadat hij de sterkste was op de Monte Castrove in Meis. In de eindsprint versloeg hij Froome. De Spanjaarden Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez en Alberto Contador gaven dertien seconden toe op hun Britse rivaal.

Zaterdag nog loodzwaar klimwerk

Froome heeft nog twee echte kansen om de tweede plaats steviger in handen te krijgen. Zondag volgt een korte (10 km) afsluitende tijdrit, maar het meeste lijkt mogelijk in de laatste bergrit een dag eerder. Klassementsleider Alberto Contador, die tot nu toe zeer sterk acteert in het gebergte, hoeft gezien zijn voorsprong voorlopig alleen maar te kijken wat Froome kan in de laatste 30 kilometer.

Daar wachten beklimmingen van de 1e en de buitencategorie. Laatstgenoemde is tevens decor van een finish bergop met gemiddelde stijgingspercentages van 8,8 procent en steilste secties van 18 procent.

Sterkste eindschot

Contador heeft de rode leiderstrui dus nog wel stevig om de schouders. De Tinkoff-Saxo-renner staat 1.19 minuut voor op Froome, die Valverde van de tweede plaats verdringt. De kopman van Movistar staat op 1.32 van zijn landgenoot.

Aru sloeg op de slotklim van de tweede categorie als eerste een gaatje. Niet veel later sloot Froome aan, waarna ze samen naar de finish reden. De Italiaan had duidelijk het sterkste eindschot in de benen en boekte zijn tweede ritzege van deze Vuelta.

Daarachter keken Contador, Valverde en Rodriguez lange tijd vooral naar elkaar. Ze wisten de schade desondanks te beperken.

Luis Leon Sanchez vormde samen met de Fransen Johan Le Bon en Hubert Dupont de vlucht van de dag. De Spanjaard ging op de eerste beklimming alleen verder en sprokkelde op de top punten voor de bergtrui. In de afdaling werd ook hij ingerekend.