Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Forel met amandelen

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Bart van Olphen nam in zijn boek Visbijbel een stuk of 50 klassiekers uit de Europese viskeuken op. Deze forel met amandelen staat in de sectie Frankrijk – als truite aux amandes – maar ik heb hetzelfde gerecht heel vaak in Duitsland gegeten. Sterker, zodra ik een stap over de grens met onze oosterburen zet, ga ik op zoek naar zo’n fijn goedburgerlijk eethuis, liefst gelegen aan een beek of meer, waar ze spartelverse forel bakken in boter en bedelven onder een pannendakje van amandelschilfers. Smaakt elke keer weer even goed.