Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Forel met amandelen

Bart van Olphen nam in zijn boek Visbijbel een stuk of vijftig klassiekers uit de Europese viskeuken op. Deze forel met amandelen staat in de sectie Frankrijk – als truite aux amandes – maar ik heb hetzelfde gerecht heel vaak in Duitsland gegeten. Sterker, zodra ik een stap over de grens met onze oosterburen zet ga ik op zoek naar zo’n fijn goedburgerlijk eethuis, liefst gelegen aan een beek of meer, waar ze spartelverse forel bakken in boter en bedelven onder een pannendakje van amandelschilfers. Smaakt elke keer weer even goed.

Kook de aardappels met ruim water en wat zout gaar. Haal intussen de forellen aan beide kanten door de bloem. Klop het overtollige bloem eraf. Breng de filets op smaak met peper en zout. Doe de olie met 15 gram roomboter in de koekenpan en laat dit op hoog vuur goed heet worden. Leg de forellen in de pan. Draai de forellen na ongeveer 4 minuten om en bak de andere kant dezelfde tijd, zodat ze goudkleurig worden.

Neem de kleine koekenpan en doe hierin 15 gram roomboter. Voeg de amandelen toe en bak deze tot ze goudbruin zijn. Knijp het partje citroen uit boven de pan. Giet de aardappels af en voeg de resterende boter toe en 1 eetlepel peterselie. Meng dit goed en breng op smaak met zout. Leg de forellen met behulp van de spatel op een schaal of bord en strooi de gebakken amandelen eromheen. Serveer met de peterselie- aardappels.