Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Extremely Loud & Incredibly Close

(Stephen Daldry, 2011). Verfilming van Jonathan Safran Foers Extremely Loud & Incredibly Close. Oskars vader is een van de slachtoffers van 9/11. Als hij tussen diens spullen een zakje met een sleutel vindt, is dit het begin van een zoektocht. Alles ligt gevaarlijk dichtbij kitsch, en de met zijn tamboerijn rammelende Oskar zou je soms wel willen schieten. Maar regisseur Daldry maakt hem ook innemend. Symbolisch voor de hele film: soms strontvervelend en zeer ergerlijk, uiteindelijk best ontroerend.