Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Europese Unie investeert 26 miljard in vervoer

Met grensoverschrijdende verbindingen wil de Europese Unie de economie een zet geven – geen handel zonder vervoer.

Negen corridors verbinden 28 lidstaten van EU
Negen corridors verbinden 28 lidstaten van EU

De Europese Unie investeert de komende vijf jaar 26 miljard euro in wegen, bruggen en andere verbindingen. Dat is een verdrievoudiging van het huidige budget. Met het geld moet een Europees netwerk met negen grote ‘corridors’ worden aangelegd: grensoverschrijdende verbindingen over weg, water en spoor. Het gaat zowel om vervoer van mensen als van goederen. Het EU-motto is: geen groei zonder handel, geen handel zonder vervoer.

In 2030 moet het Trans-European Transport Network klaar zijn. Er zijn dan verbindingen tussen 94 havens, 38 vliegvelden en er is 15.000 kilometer aan hogesnelheidsspoorlijn. Verbeterde nationale en regionale wegen moeten ervoor zorgen dat een grote meerderheid van de Europeanen op maximaal een half uur reizen van een van de hoofdnetwerken woont.

Tot eind februari kunnen lidstaten voorstellen indienen voor projecten en EU-subsidies aanvragen om de projecten deels te financieren. De selectie wordt volgend jaar zomer bekend.