Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU-sancties tegen Rusland ondanks wapenstilstand morgen van kracht

De sancties tegen Rusland die de EU-landen maandag overeenkwamen, worden morgen alsnog van kracht. Volgens AP melden diplomaten in Brussel dat hierover overeenstemming is bereikt, ondanks dat vrijdag enkele landen vanwege de broze wapenstilstand tussen de Russen en Oekraïne de maatregelen wilden opschorten.

Ondanks sancties over en weer voorlopig nog geen lege schappen of rijden voor de winkels. Voorraad genoeg, zoals hier in Vladivostok.
Ondanks sancties over en weer voorlopig nog geen lege schappen of rijden voor de winkels. Voorraad genoeg, zoals hier in Vladivostok. Reuters / Yuri Maltsev

De sancties tegen Rusland die de EU-landen maandag overeenkwamen, worden morgen alsnog van kracht. De Europese leiders bereikten hierover overeenstemming, ondanks dat vrijdag enkele landen vanwege de broze wapenstilstand tussen de Russen en Oekraïne de maatregelen wilden opschorten.

Volgens Reuters bevestigt David Cameron dat hij en zijn EU-collega’s akkoord zijn met het doorvoeren van de sancties. De Britse premier laat bij monde van zijn woordvoerder weten vanochtend gesproken te hebben collega’s Angela Merkel, François Hollande, Matteo Renzi en Herman van Rompuy. De president van Europa stelt dat de sancties kunnen worden teruggedraaid als eind deze maand blijkt dat een vredesplan in Oekraïne wordt uitgevoerd.

De sancties zouden morgen van kracht moeten worden. Sommige landen voelen inmiddels echter de gevolgen van eerdere maatregelen. Finland (export naar Rusland), Tsjechië, Polen en Slowakije (afhankelijk van Russische energie) ondervinden veel hinder van de maatregelen.

NRC Handelsblad schreef eergisteren dat vrijwel alle lidstaten waakzaam zijn voor te snelle escalatie met economische sancties.

“Want als dat instrument is uitgeput, resteert nog slechts één pressiemiddel: gewapend conflict. Dat is iets wat de EU-landen te allen tijde willen vermijden.” - Chris Hensen, economieredacteur.

Onder meer wordt de zwarte lijst met mensen voor wie een inreisverbod voor de EU geldt en wier tegoeden in de EU zijn bevroren uitgebreid met 24 personen. Daarnaast komt er waarschijnlijk een verbod op het verstrekken van zogeheten syndicated loans door Europese instellingen aan Russische banken en enkele bedrijven.

“Het is al onmogelijk gemaakt voor Russische banken om geld op te halen op Europese kapitaalmarkten (via aandelen en obligaties). Maar via syndicated loans (leningen van grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, gebundeld door een bank) halen Russische banken veel meer geld op.”

Volgens Hensen zou met laatstgenoemde maatregel de Russische economie pas “echt worden afgeknepen”. Oliebedrijven als Rosneft en Transneft, alsmede gasgigant Gazprom worden getroffen. Volgens diplomaten in Brussel worden de sancties mogelijk ingetrokken zodra “de situatie op de grond” in het oosten van Oekraïne “verbetert”, aldus AP.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat volgens Interfax weten “met gepaste maatregelen” te komen in geval van nieuwe EU-sancties. Het Kremlin zou “klaarstaan” om te reageren op “westerse sancties” maar zegt te hopen dat “gezond verstand” prevaleert.