Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Standbeeld praat tegen passant

In Londen en Manchester hebben 29 standbeelden een ‘stem’ gekregen. Ze zijn voorzien van een chip en een barcode die kunnen worden afgelezen met een smartphone. Passanten die dat doen krijgen in ongeveer 2,5 minuut het verhaal te horen achter de standbeelden. Zo vertelt het beeld van koningin Victoria over haar alleenstaand moederschap en de industriële revolutie. Het populairst zijn tot nu toe de standbeelden van twee romanfiguren: Sherlock Holmes en Peter Pan. (NRC)