Dit schrijven andere media vandaag

Foto Reuters

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Grote problemen voor Sail. Het grootste zeilfestijn, dat om de vijf jaar gehouden wordt in de Amsterdamse haven, kampt met grote financiële problemen. Dat schrijft De Telegraaf, die in bezit is van stukken waar dit uit blijkt.

Het evenement zou miljoenen extra subsidie nodig hebben van de gemeente, aldus een brandbrief opgesteld door Hans Verkoren, een oud-bestuurder van Sail die tevens een oud-directeur bij ING is. Sail loopt achter met het werven van inkomsten en de financiële problemen zijn erg groot, meldt Verkoren.

Er zou zeven ton zijn uitgegeven consultants die een nieuw logo ontwierpen en 1,5 miljoen aan personeelskosten. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan zou op de hoogte zijn van de problemen en een gesprek plannen om verder te kijken.

Nederland en Denemarken in 2019 met elkaar verbonden

De Nederlandse beheerder van het hoogspanningsnet Tennet gaat een ondergrondse kabel naar Denemarken aanleggen samen met het Deense Energinet. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

De bedrijven zijn nu bezig met vergunningen en hopen in 2015 de klus te kunnen aanbesteden. In 2019 moet de zogenoemde Cobra-kabel klaar zijn. Kosten? 600 miljoen voor Tennet en Energinet en nog eens 86,5 miljoen subsidie uit Europa.

Het doel van de kabel is om meer duurzame Deense windenergie op het Nederlandse net aan te kunnen bieden. Voor Denemarken wordt het de vierde kabel om stroom te exporteren. Er lopen al verbindingen naar Noorwegen, Zweden en Duitsland.

Armlastige gemeenten hebben geen geld meer voor bijstand

De gemeente Enschede heeft een probleem. Het geld is op en dus ligt er een plan om bewoners geen bijstand uit te keren maar ze eerst te verplichten hun pensioen op te maken. Dat schrijft nrc.next vandaag.

Het is nog maar een plan. Maar Enschede voorziet een verliespost van 22 miljoen euro over de periode 2013-2015. Dus zijn er bijzondere maatregelen nodig. Het verplicht stellen van het opmaken van pensioenvoorzieningen is niet makkelijk. Het pensioenfonds moet er toestemming voor geven.

Daarom kijkt de gemeente ook naar andere maatregelen die voor bewoners in de bijstand geld kunnen opleveren. Als inwoners een huis bezitten met een overwaarde van meer dan zestigduizend euro, moeten ze dat eerst verkopen voordat ze in aanmerking komen voor bijstand, luidt een ander plan. Ook wordt overwogen werklozen te dwingen een baan te aanvaarden met een reistijd van drie uur per dag.

Werhouder Welman (CDA, Economie en Werk) zegt dat de noodgrepen absoluut noodzakelijk zijn. ”Wij kunnen het extra geld niet missen”, zegt hij in nrc.next. De plannen stuiten op weerstand in de gemeenteraad en in de Tweede Kamer. Welman zegt dat de aandacht hem goed uitkomt, gezien de grote economische problemen in Enschede. Ruim 18 procent van de beroepsbevolking zit er zonder werk. Landelijk is dat 8,4 procent.

    • Melle Garschagen