Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Charlotte Köhler Stipendium naar dichter Mischa Andriessen

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan dichter Mischa Andriessen, zo valt te lezen op Leesplein.

De jury kent de prijs toe “voor het bescheiden oeuvre van Andriessen maar in het bijzonder voor de bundel Huisverraad“.

De jury zegt over het werk van Andriessen:

“Hij laat zien dat hij over bijzonder veel poëtisch potentieel beschikt. Zijn gedichten zijn in kraakheldere taal geschreven, maar desalniettemin is het moeilijk om een betekenis vast te pinnen omdat die vaak tussen de regels door verstopt zit. De samengebalde stijl van zijn gedichten indiceert dat Andriessen veel controle heeft over zijn taal - er staat meestal geen woord te veel in zijn gedichten. Bovendien heeft hij met zijn twee bundels laten zien dat hij zowel over lyrische als meer epische talenten beschikt. Zijn poëzie onderhoudt ten slotte een duidelijke relatie met de wereld waarin wij leven, zonder al te opzichtig geëngageerd te zijn.”

Mischa Andriessen won voor Huisverraad eerder al de J.C. Bloem-poëzieprijs. Huisverraad verscheen in 2012. In 2009 werd Andriessen onderscheiden met de C. Buddingh’ Prijs.

Het Charlotte Köhler Stipendium bedraagt € 7.000,- en wordt sinds 1988 jaarlijks toegekend aan een veelbelovend auteur in een wisselend literair genre, waaronder jeugdliteratuur, dit jaar is dat poëzie. De uitreiking zal in november 2014 plaatsvinden in Castrum Peregrini (Amsterdam).

Vorig jaar ontving Joost de Vries het stipendium.