Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Bezuinigingen op griffierechten zijn minder ingrijpend dan gedacht’

Het koffertje met de Miljoenennota.
Het koffertje met de Miljoenennota. Foto ANP / Martijn Beekman

De bezuinigingen op de griffierechten zijn minder fors dan gedacht, zo zal op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Dat meldden bronnen aan RTL Nieuws. Eerder had minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aangekondigd de griffierechten sterk te verhogen.

Wie een procedure bij de rechter wil starten, moet griffierecht betalen. Verwacht werd dat het bedrag omhoog zou gaan, wat 45 miljoen euro moest opleveren. Nu zou de bezuiniging teruggebracht zijn naar 32 miljoen euro.

Het kabinet is het tijdens de begrotingsonderhandelingen niet eens geworden met D66, de ChristenUnie en de SGP over de justitiebezuinigingen. Het ging om de verhoging van de griffierechten, de invoering van de enkelband en de bezuiniging op rechtsbijstand. Met de verzachte bezuiniging op griffierechten hoopt Opstelten zijn plannen door de Eerste Kamer te krijgen.