Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Begrafenis

De dame van 89 bij wie ik op bezoek ben telefoneert met haar schoonzus die iets jonger is. Het gesprek gaat al gauw over een andere schoonzus, nog iets ouder. „Ben jij naar haar begrafenis geweest?”, klinkt er vanaf de andere kant. „Wat? Is ze overleden dan?” Nee, ze wist van niets.

Geen kaart gekregen. De rest van het gesprek gaat over hoe dat kan, dat zij geen kaart ontvangen heeft. Na het beëindigen van het gesprek keert ze zich weer tot mij. Even is er nog een lichte verontwaardiging over het niet ontvangen overlijdensbericht, en dan besluit ze met: „Nou, dat scheelt weer een kerstkaart!”

Evelien ten Cate