Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Alan ‘V for Vendetta’ Moore komt met miljoenenroman

Van de Britse schrijver Alan Moore zal binnenkort een roman verschijnen die de magische één miljoen woorden-grens overschrijdt. Jerusalem, Moore’s tweede roman, werd gisteren door zijn dochter Leah aangekondigd op Facebook. Ze liet het nieuws gepaard gaan met de grap “dat er nu alleen nog even een redacteur naar moet kijken”. De miljoenengrens wordt zelden

Alan Moore (screenshot youtube)

Van de Britse schrijver Alan Moore zal binnenkort een roman verschijnen die de magische één miljoen woorden-grens overschrijdt.

Jerusalem, Moore’s tweede roman, werd gisteren door zijn dochter Leah aangekondigd op Facebook. Ze liet het nieuws gepaard gaan met de grap “dat er nu alleen nog even een redacteur naar moet kijken”.

De miljoenengrens wordt zelden door romanschrijvers overschreden. Ter vergelijking: Jerusalem is ongeveer 400.000 woorden langer dan de Engelse vertaling van Tolstojs Oorlog en vrede, die zo’n 580.000 woorden telt. Infinite Jest, de Mount Everest van de contemporaine literatuur, telt zo’n 540.000 woorden, en is daarmee dus nog maar een Vaalserberg in vergelijking met Moore’s project.

Jerusalem is dan weer een Vaalserberg in vergelijking met Artamène ou le Grand Cyrus, de voor zover bekend dikste roman die ooit is gepubliceerd. De in tien delen gepubliceerde roman uit de zeventiende eeuw, toegeschreven aan  Georges de Scudéry, telt 2.100.000 woorden.

De omvang van Jerusalem is vergelijkbaar met die van Min Kamp, de zesdelige romancyclus van Karl Ove Knausgård. De dikste in één deel verschenen roman staat op naam van de Duitser Arno Schmidt. Het 1536 pagina’s dikke Zettels Traum uit 1970 telt 1.100.000 woorden.

Ook Jerusalem zal in één band verschijnen. Het verleidde Moore in 2011, toen hij er overigens nog rekening mee hield dat de roman ‘slechts’ 750.000 woorden zou tellen,  tot de opmerking dat hij wel eens bang was dat mensen “Jerusalem niet eens op zouden kunnen tillen”.

Moore schrijft in Jerusalem aan de hand van verhalen van zijn familie over Northampton, de plaats waar hij opgroeide. Alan Moore is bekend van de strips Watchmen en V for Vendetta. In het onderstaande interview laat hij zich uit over zijn werk: