Franse boekhandels boycotten ‘indiscreet’ boek Valérie Trierweiler

Valérie Trierweiler, de ex-vriendin van de Franse president François Hollande, heeft zich met haar ontboezemingen over haar relatie met de president de woede op de hals gehaald van enkele onafhankelijke boekverkopers. Zij weigeren haar vorige week verschenen boek Merci pour ce moment in de schappen te leggen. „Wij hebben geen aandrang de vuilnisbak van Trierweiler en Hollande te worden”, legt boekhandel Librairie Contretemps in Parijs uit op een plakkaat bij de kassa. „Wij zijn niet de wasmachine voor de vuile was van madame Trierweiler”, meldt een andere winkel over het volgens de gehele Franse politieke elite „indiscrete” inkijkje in het Elysée. „We hebben wel Balzac, Dumas, Maupassant”, probeert een andere boekverkoper ironisch (of snobistisch). Zakelijk verstandig lijkt het allemaal niet te zijn: pragmatischer boekverkopers zijn de eerste druk van het openhartige boek van 200.000 exemplaren inmiddels bijna kwijt. (NRC)