Veel onduidelijkheid over lot van gevangen VN-soldaten in Syrië

Het is nog steeds niet duidelijk of een groep blauwhelmen op vrije voeten komt.
Het is nog steeds niet duidelijk of een groep blauwhelmen op vrije voeten komt. Foto ANP/EPA/Atef Safadi

Het is nog steeds niet duidelijk of de 45 blauwhelmen uit Fiji die in Syrië gevangen zijn genomen door een rebellengroepering worden vrijgelaten. De autoriteiten van Fiji meldden dit vannacht, maar trokken die verklaring later in.

Tijdens een persconferentie vannacht werd door een woordvoerder van Fiji nog beweerd dat de vrijlating van de 45 blauwhelmen aanstaande was. De VN zouden een deal hebben gesloten met de beweging Jabhat al-Nusra, waardoor de soldaten later deze week vrij zouden worden gelaten.

Een paar uur later werd de aankondiging echter verwijderd. Volgens de autoriteiten wordt nog steeds gewerkt aan een oplossing, en een woordvoerder van de VN meldde dat er nog helemaal geen nieuws was over de gijzelaars. Vermoedelijk zijn de autoriteiten van Fiji te voorbarig geweest.

Missie sinds 1974

De 45 blauwhelmen werden twee weken geleden gevangengenomen op de Golanhoogte, tussen Israël en Syrië. Een andere groep VN-militairen wist ternauwernood te ontkomen. De militairen uit Fiji zijn in het Syrische deel van de Golanhoogte gevangengenomen door de aan Al-Qaeda gelieerde beweging Jabhat al-Nusra. Die eist compensatie voor drie door de VN gedode strijders. Daarnaast wil Jabhat al-Nusra ook dat zij van de VN-lijst met terroristische organisaties wordt gehaald en dat er humanitaire hulp naar bepaalde delen van de Syrische hoofdstad Damascus wordt gebracht.

Sinds 1974 zijn VN-militairen op de Golanhoogte gestationeerd in het kader van de UNDOF-missie. Zij moeten daar de vrede bewaren sinds Israël en Syrië hun troepen uit het gebied terugtrokken. Aan die missie doen ook Nederlanders mee.